CFFB

Nyheder - Center for Fælles Beslutningstagning

”The impact of shared decision making on time consumption and clinical decisions. A prospective cohort study”

4. januar 2021

Påvirkes konsultationslængden og/eller hvilke beslutninger, der træffes af at man anvender fælles beslutningstagning og en BESLUTNINGSHJÆLPER? Dette spørgsmål optager mange, der beskæftiger sig med fælles beslutningstagning. I et nyligt publiceret studie fra Center for fælles beslutningstagning analyseres tidsforbrug og beslutninger i 261 konsultationer på Vejle Sygehus. Konsultationerne omhandlede enten udredning grundet lille mistanke om lungekræft på medicinsk afdeling eller forebyggende behandling efter operation for lokal brystkræft på kræftafdelingen. I halvdelen af konsultationerne anvendtes fælles beslutningstagning og en tilpasset BESLUTNINGSHJÆLPER, resten af konsultationerne forløb som vanligt. Studiet konkluderer, at fælles beslutningstagning ikke forlængede konsultationstiderne signifikant, men at det medførte en tendens til mere konservative beslutninger. 
Læs artiklen på Elsevier's website, der tager dig direkte til artiklen. 

ISDM2021 udsættes til 2022

18. december 2020

I samråd med bestyrelsen i ISDM Society har vi besluttet at udsætte konferencen i International Shared Decision Making Conference til 2022. De nye datoer er 20.-22. juni med prækonference 19. juni 2022 på Comwell Kolding. Læs mere på vores LinkedIn side.

ISDM2021 konferencetilmelding er nu åben

1. november 2020

Konferencetilmeldingen til ISDM2021 er nu åben. Du kan registrere dig som deltager på www.isdm2021.com/signup og submitte dit abstract på www.isdm2021.com/abstract-submission. Du kan også læse mere om, hvordan vi forholder os til Covid-19 under fanen af samme navn og blive klogere på vores afbestillingspolitik på fanen Terms and Conditions. Vi glæder os til at byde dig velkommen til #ISDM2021 i Kolding, Danmark.

 

Dawn Stacey's tiltrædelsesforelæsning bliver virtuel

23. oktober 2020

DAWN STACEY’s TILTRÆDELSESFORELÆSNING BLIVER VIRTUEL!
11. december kl. 14.00 afholder Center for Fælles Beslutningstagning tiltrædelsesforelæning for vores adjungerede professor Dawn Stacey. Det afholdes som et virtuelt webinar via Zoom. På seminaret vil der også være spændende indlæg af førende forskere indenfor fælles beslutningstagning, France Legaré og Trudy van der Weijden.

Du kan læse mere om programmet og tilmelde dig via linket nedenfor.
Det er gratis for alle interesserede.

(Ansatte i Region Syddanmark kan tilgå Zoom via Webex - se instruktion på det regionale intranet)

Link til tilmelding (eksternt link).

Husk at indsende din workshop til International Shared Decision Making Conference 2021

1. oktober 2020

Husk at indsende dit workshop bidrag til præ-konferencen ved den internationale konference om fælles beslutningstagning #ISDM2021 inden deadline 1. november 2020. 

Om du er patient, sundhedsprofessionel, forsker eller noget helt fjerde, så er det vigtigste, at du har noget på hjerte og lyst til at facilitere en workshop til vores præ-konference 27. juni 2021.

Læs mere om #ISDM2021 og hvordan du indsender dit bidrag til præ-konferencen i Kolding på www.isdm2021.com/news. Vi glæder os til at modtage dit workshopbidrag!

Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning

Sept. 2020

Du kan i Nyhedsbrevet blandt andet læse om, hvad der sker i Center for Fælles Beslutningstagning, samt få et indblik i de erfaringer vores pioner-afdelinger har gjort sig, i forhold til at skulle implementere fælles beslutningstagning.  Link til Nyhedsbrev for Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning (pdf).  

Lær om fælles beslutningstagning gennem e-læring

19. august 2020

Nu er Center for Fælles Beslutningstagnings nye E-læringsprogram klar til at gå i luften til alle ansatte i det regionale sundhedsvæsen i Region Syddanmark.

Kan man virkelig lære om fælles beslutningstagning i et E-læringsprogram, spørger du måske? Ja, det kan man! For vi har i samarbejde med regionens E-læringsenhed udviklet et interaktivt program, hvor du kommer helt ind i maskinrummet og træner dine færdigheder i samtalen og fælles beslutningstagning.

Vi har testet programmet med klinikere, som blandt andet har haft disse reaktioner:

”meget autentisk”

”man føler næsten, at man selv sidder i situationen”

”man kan ikke bare læne sig tilbage og se en video – man skal selv aktivt træffe valg og drive samtalen fremad”

”at fejle er en mulighed, men man får feedback på konsekvensen af de valg, man traf i simulationen”

E-læringsprogrammet vil ikke kunne erstatte undervisning, hvor kursisterne blandt andet gennem simulation træner og udvikler deres færdigheder i samtalen med fælles beslutningstagning. Men det kan fungere som både forberedelse og opfølgning til undervisning, som genopfriskning eller blot som supplement til den, der gerne vil blive klogere på fælles beslutningstagning.

Tilgangen til programmet sker via Plan2Learn. 

Arbejder du i én af de andre danske regioner, kan det nye E-læringsprogram erhverves gennem regionernes E-læringsenheder.

Bliver du nysgerrig? Så se traileren herunder og få en lille forsmag på hvad der venter.

 

Dawn Stacey bliver adjungeret professor i Center for Fælles Beslutningstagning

24. juni 2020

Dawn Stacey, professor og sygeplejerske ved University of Ottawa, Canada bliver adjungeret professor i CFFB, og afløser dermed adjungeret professor Angela Coulter, der går på pension. Dawn Stacey’s forskning er fokuseret på at evaluere strategier for at forbedre patientens engagement i fælles beslutningstagning. Som leder af Cochrane reviewet om beslutningsstøtteredskaber (Patient Decision Aids) er hun en af de mest citerede forskere i verden indenfor fælles beslutningstagning.

Dawn Stacey må derfor siges at være en pionér indenfor fælles beslutningstagning, og det er derfor med stor glæde, at vi kan offentliggøre, at hun tilknyttes CFFB som adjungeret professor.

Vi afholder Dawns tiltrædelsesforelæsning på Vejle Sygehus 11. December 2020. Til tiltrædelsesforelæsningen vil også France Légaré og Trudy van der Weijden deltage med oplæg. Se programmet nedenfor. Tilmeldingsinformation følger, når vi nærmer os. 

Program for Dawn Staceys tiltrædelsesforelæsning (pdf).


Center for Fælles Beslutningstagning bliver vært for ISDM2021

7. maj 2020

Center for Fælles Beslutningstagning er meget stolte af at kunne annoncere, at vi er blevet udvalgt til at afholde International Shared Decision Making Conference i 2021. Find mere information nedenfor og sæt kryds i kalenderen. Indtil ISDM konference hjemmesiden bliver lanceret, kan henvendelser og spørgsmål sendes til isdm2021@rsyd.dk. Følg også med på vores LinkedIn side (eksternt link). Vi glæder os til at byde jer velkommen til #ISDM2021 i Kolding, Danmark!

 Save the date ISDM 2021

Nyhedsbrev for Regionalt Center i Fælles Beslutningstagning

14. april 2020

Lige nu er vi alle midt i en tid, der adskiller sig væsentlig fra vores sædvanlige praksis. Størstedelen af medarbejderne i Center for Fælles beslutningstagning er hjemsendt og flere fælles beslutningstagnings-aktiviteter er aflyst.

Fælles beslutningstagning er heller ikke det, der har højest prioritet i hverdagen i den kliniske praksis. Det har vi stor forståelse for. Men i Center for Fælles Beslutningstagning holder vi hjulene kørende, og arbejder ufortrødent videre med fælles beslutningstagning. Nogle af de ting vi arbejder med kan du læse mere om i vores Nyhedsbrev for Regionalt Center for Fælles Beslutningstagning (pdf).

 

Center for Fælles Belutningstagning nu på LinkedIn

15. Marts 2020

Det er nu muligt at følge Center for Fælles Beslutningstagning på LinkedIn. Her vil du løbende blive orienteret om og få indblik i, hvordan vi som Center arbejder med forskning i og implementering af fælles beslutningstagning. Derudover vil du blive opdateret på fælles beslutningstagning, komme med ind i implementeringsprocessen af fælles beslutningstagning i Region Syddanmark, møde centerets medarbejdere og få links til artikler om fælles beslutningstagning.

Du har mulighed for at følge os på LinkedIn (eksternt link).

  

 I "Seneste nyt" finder du informationer om, hvad der sker i Center for Fælles Beslutningstagning samt i den regionale udrulning af fælles beslutningstagning.

Du vil ligeledes kunne indhente viden om og tilgå nye artikler udgivet af Centeret samt Centerets Advisory Board. 

Artikler af ældre dato finder du i "Nyhedsarkiv" eller under fanen "Mere viden"


 Nyhedsbrev september 2020

 Nyhedsbrev, April 2020 (pdf)